Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019


Τοποθέτηση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Νίκαιας-Ρέντη για το ζήτημα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο μας
Στις 26/2/2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τους δήμους που από τη νέα σχολική χρονιά θα ισχύει η υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Ανάμεσα στους πολλούς δήμους βρίσκεται και ο δήμος Νίκαια-Ρέντη.
Από τις πρώτες γραμμές της απόφασης καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δώσει ούτε ένα ευρώ, αφού διαβάζουμε ότι από την υλοποίηση αυτού του μέτρου, δηλαδή από τα χιλιάδες προνήπια που θα μπουν στα νηπιαγωγεία, “δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού”!
Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία η οποία μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη αν σκεφτούμε τα εξής:
Εκατοντάδες Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε απαράδεκτα και ακατάλληλα κτήρια. Ως γνωστόν για τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα κονδύλια για νέες σχολικές υποδομές είναι μη επιλέξιμα. Μάλιστα κόβεται και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ για προσχολικές υποδομές στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019!
H κυβέρνηση έστειλε οδηγία για κοντέινερ που θα στεγάσουν τα νηπιάκια, ενώ έχει μειώσει τον αναγκαίο χώρο για κάθε παιδί. Μιλάμε για κανονικό στρίμωγμα δηλαδή.
Μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκε κανένας μόνιμος διορισμός Νηπιαγωγών.
Η πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του Νηπιαγωγείου. Αύξησαν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών για να φτιαχτεί τμήμα από 7 σε 14 νήπια/προνήπια. Αύξησαν το ωράριο της Νηπιαγωγού. Με την Υπουργική απόφαση Φίλη υποβάθμισαν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ορθώνοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις οικογένειες που έχουν ανάγκη από ολοήμερες δομές διευρυμένης χρονικής λειτουργίας. Για σίτιση, υποδομές ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό δε λένε κουβέντα.
Σε σχέση με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής
στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την κυβερνητική τοποθέτηση εκ μέρους του Δ/ντη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά που θεωρεί ως βάση συζήτησης να στοιβάζονται 22 νήπια και προνήπια στις αίθουσες!
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην μεταφορά νηπίων σε άλλη περιοχή για λυθεί δήθεν το πρόβλημα, λες και τα παιδιά μας είναι σακιά.
Το ζήτημα των λυόμενων προκατασκευών είναι προβληματικό και γενικόλογο ενώ ανοίγει τον δρόμο σε μια κατάσταση “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”.
Δεν έχουμε ακόμα επίσημη και συγκεκριμένη ενημέρωση για το πώς θα επιλύσει το ζήτημα των κτιριακών υποδομών η Δημοτική Αρχή. Ενώ αυτά που ακούγονται είναι ανησυχητικά γιατί προτείνεται- ανάμεσα στα άλλα-να φτιαχτούν όπως-όπως αίθουσες, να εκκενωθούν γραφεία συλλόγων γονέων!
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με όλα τα Νήπια–Προνήπια στο Νηπιαγωγείο.
Αν δεν γίνει αυτό, η όποια διαδικασία για την «δήθεν εφαρμογή» είναι “λόγια του αέρα”.
Διεκδικούμε:
Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.
Δημόσιοι, Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, κάθε ειδικότητας. Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των παροχών. Xωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.
Τμήματα ένταξης και ειδικά νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Ουσιαστική λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση όλων των παιδιών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, με διασφάλιση χώρων ξεκούρασης, με βοηθητικό προσωπικό, με υγιεινή διαμονή.
Η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα σε δέσμευση χώρων για να πραγματοποιηθούν κατάλληλες υποδομές για νηπιαγωγεία.
28/2/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου