Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ-Α.Ι.ΡΕΝΤΗ 

“Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ!” 

          Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη, μετά από κάλεσμα του ΔΣ της Ένωσης, σύσκεψη με εκπροσώπους των ΔΣ των Σχολείων του Δήμου μας.

          Η συμμετοχή αλλά και η συζήτηση αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι γονείς έχουν σοβαρούς λόγους να είναι προβληματισμένοι με την κατάσταση των σχολείων λίγες μόλις μέρες πριν ανοίξουν.

          Τα ημίμετρα της κυβέρνησης, η αδιοριστία των εκπαιδευτικών, η έλλειψη καθαριότητας στα σχολεία, η τραγική κατάσταση στις σχολικές υποδομές, δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

·          Προβλέπεται, μετά από έγκριση του Υπουργείου, η έλευση  μόλις 67 καθαριστριών στις 82 σχολικές μονάδες της πόλης μας, όταν ο Δήμος είχε ζητήσει 90 !!!  Για την αριθμητική  διαφορά που προκύπτει το Υπουργείο πετάει το ¨μπαλάκι¨ στους Δήμους ζητώντας τους να δώσουν λύσεις.

·         Οι μάσκες δεν έχουν έρθει ακόμα στα σχολεία.

·    Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών ενώ ήδη διαφαίνονται για μια ακόμα φορά οι ελλείψεις στην Ειδική αγωγή και στην Παράλληλη Στήριξη. Τα προβλήματα με τα ολοήμερα θα είναι μεγάλα, δεδομένου ότι σε αυτά συνωστίζονται πολλά παιδιά από διαφορετικές τάξεις.

·     Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των μαθητών/τριών ανά τμήμα. Τα τμήματα στην πόλη μας δεν αποτελούνται από 17 μαθητές, όπως δήλωσε η Υπουργός, αλλά από πολλούς παραπάνω. Και κυρίως υπάρχουν αίθουσες-κλουβιά που εκ των πραγμάτων δημιουργούν συνθήκες συγχρωτισμού.

·          Απαιτούνται προσλήψεις ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για τη λειτουργία των σχολείων. Δηλαδή: νοσηλευτικό προσωπικό, τραπεζοκόμοι, κ.α. Σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτό είναι επιτακτική  ανάγκη.

 

Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για να τηρούνται οι αποστάσεις και αντί γι’ αυτό προτείνει μόνο μάσκες και δίνει παγουρίνο...Μας κουνάει το δάχτυλο ότι έχουμε “ατομική ευθύνη” αλλά τη δική της κρατική ευθύνη την κρύβει.

          Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση για           σπάσιμο των τμημάτων σε μικρότερο αριθμό μαθητών ακόμα και στις περιπτώσεις           των σχολείων όπου υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες. Ο λόγος είναι οικονομικός:           Ούτε ένα ευρώ παραπάνω για το απαραίτητο επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό.         

Καθαρά σχολεία-κανένα κενό εκπαιδευτικών στα σχολεία-15 μαθητές ανά τμήμα”

Κανείς δεν θα παίξει με τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας 

Απαιτούμε:

 

1.    Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα για παιδαγωγικούς/εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και υγειονομικούς, ανεξαρτήτως πανδημίας.

2.    Πλήρης στελέχωση των σχολείων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό από την πρώτη ημέρα. Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα ολοήμερα.

3.    Ένας μαθητής ανά θρανίο όσο διαρκεί η πανδημία.

       Eξεύρεση νέων αιθουσών. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και άλλοι δημόσιοι χώροι, με κατάλληλη προσαρμογή.

4.    Ο Δήμος να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για κάλυψη των αναγκών  ώστε να εξασφαλιστεί η καθαριότητα των σχολείων.

Το ΔΣ της Ένωσης καλεί τους Συλλόγους Γονέων, όλους τους γονείς των σχολείων, να βρίσκονται σε θέση αγωνιστικής επαγρύπνησης για να εντοπίσουν όλα τα προβλήματα, να διεκδικήσουν λύσεις απέναντι στους υπεύθυνους.


Παίρνουμε δύναμη από τη χαρά των παιδιών μας όταν πετυχαίνουν τους στόχους τους, όταν χαίρονται με το παιχνίδι και τη γνώση.

Κι όλα αυτά θέλουμε να πραγματοποιούνται σε υγιές και παιδαγωγικά κατάλληλο σχολικό περιβάλλον.

Δεν είναι πολυτέλεια. Πληρώνουμε από την τσέπη μας για το δημόσιο σχολείο και απαιτούμε να  λειτουργεί σωστά παρέχοντας ασφάλεια και μόρφωση στα παιδιά μας.

 

Πρώτη ευκαιρία για να ακουστεί η φωνή των γονιών είναι η συμμετοχή μας στις 17 Σεπτέμβρη, ώρα: 18.30 στην Αθήνα (Προπύλαια), στο  μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, μαζί με τους εκπαιδευτικούς.

 

Η  μάσκα δεν μας φιμώνει ,μας πεισμώνει.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων

10/9/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου