Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μαγνησίας 50 ΝΙΚΑΙΑ    τηλ 210 4924552    e-mail esgnikaias@gmail.com


ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Στο περιθώριο και το μόνιμο κοινωνικό αποκλεισμό οδηγεί συστηματικά τις πλέον ευάλωτες ομάδες, αυτές των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών. Η πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου κυριολεκτικά κατεδαφίζει τις δομές στήριξης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης και πρόληψης περικόπτωντας με το τσεκούρι ακόμα και αυτές τις εγκεκριμένες από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 επιχορηγήσεις.

Στο ΚΕΘΕΑ περικόπηκε ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του 2011 (που ήταν ήδη μειωμένος κατά 17,5% σε σχέση με το 2010) επιπλέον κατά 51%!!! Από τα 23 εκατ. που προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός θα δοθούν τελικά περίπου 11 εκατ. όταν οι δαπάνες μισθοδοσίας ανέρχονται σε 17,8 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες για λειτουργικά έξοδα στα προγράμματα (στέγαση, διατροφή, θέρμανσης) σε 5,8 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί 100 μονάδες σε 23 πόλεις και σε 15 σοφρωνιστικά καταστήματα όλης της χώρας και το 2010 υποστήριξε περισσότερα από 15.000 ανθρώπους, ενώ σήμερα 20 επιπλέον τοπικές κοινωνίες ζητούν να δημιουργηθούν μονάδες του ΚΕΘΕΑ στην περιοχή τους.

Στον ΟΚΑΝΑ περικόπτει περίπου 19,5 εκατ. ευρώ. Τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ οδηγούνται στο κλείσιμο (ο ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά έκλεισε) και με υπουργική απόφαση εγκαθίστανται στα νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα λύσει το πρόβλημα της τεράστιας λίστας αναμονής στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.

Όμως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές φροντίδας, ψυχολογικής στήριξης και επανένταξης που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν τα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες. Δεν είναι φτιαγμένα για αυτό το σκοπό, ούτε και είναι αυτός ο ρόλος τους. Όμως χωρίς όλες αυτές τις απαραίτητες δομές υποστήριξης τα προγράμματα μεθαδόνης εκφυλίζονται στην χορήγηση μιας ακόμα δόσης στους τοξικοεξαρτημένους.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί για να εξοικονομίσει πόρους να απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από την χρηματοδότηση όλων αυτών των δομών απεξάρτησης/ επανένταξης με ένα φτηνό πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης από τα κρατικά νοσοκομεία.

Οι συνέπειες της διάλυσης των φορέων απεξάρτησης θα είναι τραγικές. Οι εξαρτημένοι χρήστες είναι πολύ πιο επιβαρυμένοι από το γενικό πληθυσμό στον τομέα της ψυχικής και σωματική υγείας. Έχουν έως είκοσι φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα και δεκατέσσερις φορές περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας. Βιώνουν εκτεταμένο κοινωνικό αποκλεισμό και έχουν έλλειψη βασικών πόρων, εφοδίων και αγαθών σε πολλά επίπεδα, που τους κρατούν καθηλωμένους στην εξάρτηση και τον φαύλο κύκλο της παραβατικότητας και του εγκλήματος. Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης όλα αυτά τα προβλήματα θα οξυνθούν.

Η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας είναι καθαρό έγκλημα. Από την μια με τις πολιτικές των απολύσεων, της εφεδρείας, της μερικής απασχόλησης, της δραματικής συρίκνωσης των εισοδημάτων, της διάλυση της παιδείας οδηγούν στο περιθώριο, την παραβατικότητα και τα ναρκωτικά ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας και της νεολαίας. Από την άλλη με τις περικοπές στον προϋπολογισμό διαλύουν το κράτος πρόνοιας και τις ήδη ανεπαρκής δομές πρόληψης και απεξάρτησης εγκαταλείποντας τα παιδιά μας στο έλεος της αστυνομίας και των ναρκεμπόρων.

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα άλλα κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης μαζί με τον Σύλλογο Γονέων Εξαρτημένων Ατόμων και τα ίδια τα μέλη των κοινοτήτων απεξάρτησης έχουν ξεκινήσει αγώνα για να μην κλείσουν όλες αυτές οι δομές και να μην μείνουν αβοήθητοι οι χιλιάδες χρήστες, κυρίως νέοι. Στον αγώνα αυτόν είμαστε και εμείς αλληλέγγυοι.

Δεν δεχόμαστε να πετάξει το μπαλάκι η κυβέρνηση στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και της εξάρτησης υπό αυτές τις συνθήκες που λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία. Είναι έγκλημα απέναντι στους ίδιους του εξαρτημένους, είναι επικίνδυνο για την κοινωνία.

Δεν δεχόμαστε να δημιουργηθεί μια τέτοια μονάδα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για τον επιπλέον λόγο ότι αυτή η μονάδα βρίσκεται δίπλα στο 4ο Λύκειο, το 6ο Γυμνάσιο, τον παιδικό σταθμό του Κρατικού Νικαίας και ακριβώς απέναντι από το κτήμα Δηλαβέρη όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα και άφθονος χώρος για την δημιουργία πιάτσας διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο έκθεσης στα ναρκωτικά η μαθητική νεολαία της περιοχής.

Οι ενέργειές μας δεν στρέφονται ενάντια στους εξαρτημένους, που δίνουν μια δύσκολη μάχη για να ορθοποδήσουν στην ζωή, ούτε ενάντια στους θεραπευτές, που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους λεκτικούς προπηλακισμούς και τις ύβρεις με τις οποίες μεμονωμένα άτομα καταφέρθηκαν εναντία στους εργαζομένους του Γενικού Κρατικού, του ΟΚΑΝΑ και των εξαρτημένων. Οι ενέργειες αυτές δεν εκφράζουν σε καμιά περίπτωση την πλειοψηφία και τα συλλογικά όργανα του γονεϊκού κινήματος.

Απαιτούμε να δοθούν όλα τα κονδύλια που χρειάζονται για την λειτουργία των κέντρων πρόληψης και απεξάρτησης που ήδη υπάρχουν. Να επεκταθούν τα προγράμματα, να δημιουργηθούν νέες μονάδες, να προσληφθεί προσωπικό γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες.



05/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου