Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014


Για ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΖΗΝ
Το πρόγραμμα είναι 5ετές –βρισκόμαστε ήδη στον 2ο χρόνο- και γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και το Χαροκόπειο. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα καταγράφεται η σωματική ανάπτυξη των παιδιών μας, συμπληρώνονται (από τους ίδιους τους μαθητές) οι διατροφικές τους συνήθειες και επιλέγονται «ταλέντα». ΕΝΩ πέρυσι για την συμμετοχή ενός παιδιού απαιτήθηκε η έγκριση του γονέα (ελάχιστα σχολεία το δέχτηκαν!), φέτος δεν ζητιέται η συγκατάθεση μας πέραν της ειδικής εξέτασης του παλίνδρομου τεστ. Καταλήξαμε ομόφωνα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι :
- ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ: Το Υπ. Παιδείας ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ των μαθητών αφού γνωρίζει ότι καθημερινά όλο και δυσκολεύει η πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας (π.χ. σε όλη την Καισαριανή δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος, τα ΕΟΠΥΥ είναι ήδη κλειστά και τα 5ευρα
πέφτουν βροχή). Γνωρίζει επίσης, ότι όλο και φτωχαίνει το πιάτο των οικογενειών μας και στοιχίζουν πανάκριβα οι αθλητικές δραστηριότητες σε έναν δήμο που έχει κοπεί η όποια δωρεάν παροχή αθλοπαιδιών!
Στο τέλος του προγράμματος θα σταλεί ένα δελτίο σε κάθε οικογένεια για το πόσο ζυγίζει ή τι ύψος και περιφέρεια έχει το παιδί μας. Άραγε χρειαζότανε να δοθούν 3,5 εκ. € για κάτι το οποίο ήδη γνωρίζουμε; Πιστεύουμε ότι μια σοβαρή στατιστική μελέτη θα μπορούσε να αντλήσει στοιχεία από τους παιδίατρους . Αρκούσε να δοθούν κίνητρα για δωρεάν εξετάσεις όλων των μαθητών σε κάποια δημόσια δομή. Και σε αυτό το πρόγραμμα «κρύβονται» τα συμφέροντα εταιρειών που «ψαρεύουν» πελάτες και ροκανίζουν κονδύλια!
- ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ: Δεν γίνεται παρουσία κάποιου εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και με σε κατάλληλες αθλητικές υποδομές με αποτέλεσμα οι γυμναστές αναλαμβάνουν ρόλο που δεν πρέπει και δεν μπορούν να έχουν. Τα όποια ευρήματα πιθανόν να καθησυχάσουν ή και να πανικοβάλλουν –αναίτια- τους γονείς, ενώ, οι ανύπαρκτες αθλητικές υποδομές του σχολείου πιο πολύ προκάλεσαν καταπόνηση (κοιλιακοί στην άσφαλτο της αυλής), παρά έβαλαν τα παιδιά στο όμορφο κλίμα του αθλητισμού. Τέλος, και πιο σημαντικό είναι ότι το παλίνδρομο τεστ (το μόνο στο οποίο ζητείται η συγκατάθεση του γονέα καθώς στρεσάρει την καρδιά) ενδέχεται να προκαλέσει αδιαθεσίες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σχολεία απουσία εξειδικευμένου προσωπικού. Δηλ. το Υπ. Παιδείας μας λέει «δεν με νοιάζει αν λιποθυμήσει το παιδί αρκεί να μην έχω ευθύνη». Το ίδιο το Υπ. Παιδείας πριν από λίγους μήνες πήρε πίσω την υποχρέωση τα παιδιά να καλύπτονται από εξειδικευμένα πιστοποιητικά υγείας (καρδιολόγου κ.ά.) αντί να τα εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την δωρεάν εξέτασή τους….
- ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ: Κατά τη διαδικασία κυρίως των μετρήσεων και των ασκήσεων δημιουργήθηκαν ανταγωνισμοί και πειράγματα, τα οποία είναι αναμενόμενα σε αυτές τις ηλικίες! Πολύ γονείς κατέθεσαν περιστατικά όπου μετά τις μετρήσεις τα παιδιά τους αρνήθηκαν να φάνε δηλώνοντας ότι είναι παχιά ή ντρεπόντουσαν τους συμμαθητές τους!
- ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ: Το ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών θα συμπληρώνεται από τους ίδιους τους μαθητές (από την Γ’ έως και την ΣΤ΄ δημοτικού) πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο των ψευδών στοιχειών.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:
να συμπληρώσουμε κάθε γονιός υπεύθυνη δήλωση (δείγμα της ακολουθεί) ότι απαγορεύουμε τη περαιτέρω συμμετοχή των παιδιών μας και απαγορεύουμε την καταχώρηση των στοιχείων που έχουν ήδη παρθεί .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου